INFORMATIE VOOR OUDERS

De speltherapeut
Wij volgen stimuleren en verwoorden wat je kind doet. We zorgen voor een veilige sfeer zodat je kind zich durft te uiten én op een fijne manier zijn gevoelens, gedachten en ervaringen uitspeelt. We zijn getraind om tijdens het meespelen woorden te geven aan het spel, aan de gevoelens en gedragingen van de spelfiguren. We zorgen ervoor dat je kind het spel kan verdiepen en gebeurtenissen een plekje kan geven. Zo verwerkt het ervaringen en kan het weer grip krijgen op zijn eigen leven en positief gedrag inzetten.

Nog steeds vinden we het prachtig om te zien dat op het moment het pijnpunt van je kind in de speltherapie terugkomt, er thuis of op school ook veranderingen plaatsvinden. Het moeilijke of lastige gedrag van het kind neemt af. Wanneer je dit thuis en/of op school gaat merken, kunnen we naar een passende afronding van de speltherapie werken.

Ouders
Als ouder ben je voor ons een essentiële partner. Gesprekken met jou dragen bij aan het succes van de therapie voor je kind. Tijdens de oudergesprekken kun je ons vertellen wat je kind bezighoudt zodat we samen op zoek kunnen naar de juiste manier om jouw kind te helpen. We maken een (behandel)plan en er is regelmatig contact tussen jou en onze speltherapeut; soms ook met de leerkracht.

ZO GAAN WE TE WERK

Na het intakegesprek komt je kind eerst drie keer naar speltherapie, gedurende deze drie bijeenkomsten observeren we je kind tijdens het spelen. Deze spelsessie vindt plaats in onze spelkamer en duurt elke keer 45 minuten. We werken 1 op 1 met je kind.  Op deze manier went je kind op een spontane manier aan onze speltherapeut. Vaak zien we tijdens de eerste spelobservaties al waar het knelpunt zit. Soms hebben we iets meer tijd nodig. Eén van de mooie aspecten van speltherapie is, dat je kind zelf bepaalt waarmee of wat het speelt. Zo bepaalt hij indirect ook het proces en tempo van de therapie, waarbij onze speltherapeut positief zal ondersteunen.

ZO KOM JE BIJ ONS TERECHT

Onze speelkamer bevindt zich in het Medisch Centrum De Wieënhof.
Je kunt bij ons op eigen initiatief terecht; op verwijzing van je huisarts, na een gesprek met de wijkcoach of door een hulpvraag bij de gemeente te stellen.
Speltherapie wordt door veel zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed vanuit het aanvullende pakket.

Weet dat je van harte welkom bent voor een gratis kennismakingsgesprek, zodat je kunt beoordelen of speltherapie bij je zoon of dochter past.

Speltherapie Venray is lid van de FVB en NVVS.