Anke Spee

Het is heel gaaf om van kinderen toestemming te krijgen om met hen mee te denken en te leven.

“Toen ik klein was wilde ik eerst kassajuffrouw worden, maar vanaf mijn tiende wilde ik graag ‘iets met kinderen’.”
Speltherapie is echt het meest fantastische werk dat er bestaat. Het is heel gaaf om van kinderen toestemming te krijgen om met hen mee te leven. Ik mag in hun hoofd kijken, speel met Playmobil op de grond, ‘vecht’ met zwaarden, ben creatief bezig….. elk uur is anders! Ik leer steeds nieuwe dingen van de kinderen die bij me komen spelen.
Ik ga met een goed gevoel naar huis als ik merkte dat er nog iets ‘zat’ bij het kind en dat ik daarbij heb mogen komen. Ook krijg ik een goed gevoel als een oudergesprek goed loopt en merk dat we er samen voor gaan.
Mijn lievelingsdier is een hond, mijn hele leven lang is er al een hond in huis. Als ik kon toveren, zou ik in elk dorp en elke wijk een grote plek toveren, waar iedereen naartoe kan om te spelen, zonder te moeten betalen. Er zijn draaimolens, speeltuinen, zandbakken en ga zo maar door. Ik wens elk kind het gevoel dat het lekker loopt met waar hij mee bezig is. Een onbezorgd leven.

 

Gonny Verheijen

Ik wens elk kind dat het gezien wordt en dat het mag zijn wie het is. Dat het zich begrepen voelt door de ouders en dat zijn behoeften erkend worden.

“Als kind droomde ik ervan om ballerina te worden. Ik vond ballerina’s sterke en krachtige vrouwen en zag veel doorzettingsvermogen. Ik vond ze ook mooi sierlijk en elegant.”
Ik ben speltherapeut geworden, nadat ik al heel lang leerkracht was. Ik kan kinderen cognitief veel bieden. Merk ook dat ik snel een band krijg met kinderen, ze vertellen me veel van wat hen bezighoudt. In de loop der jaren zag ik dat kinderen tegen dingen aanlopen waar op school niet altijd een antwoord op is. Op een gegeven moment ben ik me gaan oriënteren en ontdekte ik de opleiding tot speltherapeut, een pittige studie maar ik heb er geen spijt van. Het resultaat heeft me veel opgeleverd, als mens maar ook om collega’s te inspireren. Ik ga met een goed gevoel naar huis als kinderen zich gezien hebben gevoeld; dat het samenzijn een fijn moment voor ze was. Als ik merk dat we weer een stapje verder zijn gekomen. En dat ik ook iets nieuws over mezelf heb geleerd. Mijn lievelingsdier is een giraf. Ze hebben een prachtig getekend hoofd, met mooie lippen , donkere ogen met lange wimpers en van die grappige horentjes. Ik houd van hun statigheid, hun lengte en grootte.
Als je kon toveren… dan zou ik toch toveren dat mijn kinderen een gezond en gelukkig leven mogen leiden.”

 

Moniek Karis

Ik wens elk kind dat het in liefde mag opgroeien en dat het zelf de regie mag nemen over zijn of haar ontwikkeling.

Als kind wilde ik juffrouw worden. Ook droomde ik van een huis vol speelgoed, met veel plezier en spel. Ik ben speltherapeut geworden omdat ik merkte dat we kinderen al snel overvragen. Ik vind het belangrijk om de regie bij het kind te laten, in plaats van op te leggen wat wij willen dat het kind doet of leert. Er móet al zo veel. Bij speltherapie bouwen we eerst een band op, kinderen voelen zich op hun gemak, het contact voelt voor hen ‘laagdrempelig’. Ik ga met een goed gevoel naar huis, als kinderen ook met een goed gevoel weggaan. Als ik het verhaal heb mogen optekenen zonder dat het er heel veel woorden aan heeft hoeven geven. En als de ouders inzicht hebben gekregen in wat er bij hun kinds speelt. Mijn lievelingsdier is een hond, dit dier is altijd blij je te zien. Ik vind ze lief, vooral de kleine honden. Ik wens elk kind toe dat het zichzelf mag zijn. Dat het in liefde mag opgroeien en dat het zelf de regie mag nemen over zijn of haar ontwikkeling. Ik vind het fijn als kinderen niet steeds veel moeten. Ik zie wel eens dat er veel van een kind verwacht wordt, niet omdat het kind dat graag wil maar omdat de omgeving het belangrijk vindt.

 

Monique Gerlach

Ik wens elk kind onbezorgdheid.

Als kind droomde ik ervan om juf te worden. Ik zat in een hele leuke klas op de basisschool, dat inspireerde me. Op die leeftijd was ik ook veel aan het tennissen, ongeveer 8 uur in de week, het leek me wel wat om dit later als beroep te doen. Ik heb de opleiding voor tennisleraar A gedaan en ben ongeveer 2 jaar tennisleraar geweest, naast mijn beroep als leerkracht basisonderwijs. Verder wist ik toen al dat ik graag kinderen wilde krijgen. Ook dit is mij gegeven want ik heb samen met mijn man prachtige tweelingjongens gekregen. Ik werk graag met kinderen, wil ze graag verder helpen. Ik wil ze ‘uit de knoop’ halen zodat hun problemen minder aanwezig zijn. Ik ben 15 jaar leerkracht geweest, ook in het speciaal basisonderwijs. In de klas had ik kinderen die naar speltherapie gingen. Ik zag wat voor groei ze doormaakten en hierdoor ben ik de opleiding speltherapie in Utrecht gaan volgen. Op school ondersteun ik nog, zelfs soms in het geven van les, maar ik zie mezelf nu vooral als speltherapeut. Ik vind het heerlijk als kinderen met een lach de spelkamer verlaten. Een kat is mijn lievelingsdier. We hadden een Ragdoll, die volgde ons door het hele huis. Dat was een leuk aanhankelijk beestje. Helaas is ze te kort bij ons gebleven doordat ze ziek is geworden. Als je kon toveren……..dan tover ik gezondheid voor mijn hele familie. Zowel mentaal als fysiek.